EHBO voor Gastouders, inclusief certificaat van Het Oranje Kruis

Je loopt eerst de online theorie door achter je computer, tablet of mobiel. Hierin leer je meer over allerlei belangrijke EHBO-onderwerpen waar jij als gastouder mee te maken kan krijgen. Denk aan verstikking, verslikking, verdrinking of een wond. Als je de online theorie hebt afgerond, volgt de praktijksessie. Tijdens de praktijksessie ga je aan de slag met verschillende handelingen, zoals reanimeren. De inhoud van de cursus 'EHBO voor Gastouders' is identiek aan de inhoud van de cursus 'EHBO bij Baby's en Kinderen'. Na afronding van de cursus ben je opgeleid tot het certificaat van Het Oranje Kruis.

De online theorie

De cursus ‘EHBO voor Gastouders’ begint met de online theorie. Als je de cursus zelf hebt aangeschaft, staat de online theorie direct voor je klaar in je persoonlijk account. Dat betekent dat je vandaag al een start kan maken met het leren van EHBO.

Je loopt 13 hoofdstukken door. Hier heb je gemiddeld zo’n 4 tot 6 uur nodig. Natuurlijk kan je hier ook langer of minder lang over doen. En dat is helemaal prima, want je mag de online theorie in je eigen tempo volgen. Je kan gerust tussendoor even stoppen, het systeem onthoudt waar jij bent gebleven. Meer weten over de inhoud van de online theorie? 

Als je de hoofdstukken hebt doorlopen, volgt de eindtoets. Deze toets bestaat uit 50 vragen, waarvan je 80 procent goed moet hebben. Heb je de eindtoets afgerond? Dan is het tijd voor de praktijksessie. Als je de praktijksessie hebt afgerond, blijft de online theorie nog een jaar lang beschikbaar. Zo blijf je op de hoogte van de EHBO-kennis.

De praktijksessie

Na de online theorie volgt de praktijksessie. Je kan de praktijksessie inplannen via je mijn.livis.nl. In de praktijksessie ga je met andere cursisten aan de slag met verschillende EHBO-handelingen. Je laat zien hoe je op een noodsituatie reageert en onder begeleiding van een instructeur oefen je verschillende grepen, zoals de Rautekgreep. Daarnaast ga je aan de slag met het geven van borstcompressies, beademingen en het verbinden van wonden. Het slagingspercentage ligt op 99%.

Wat leer ik?

De cursus 'EHBO voor Gastouders' bestaat uit een gedeelte online theorie en een praktijksessie. De online theorie is opgedeeld in de volgende 13 hoofdstukken:

1. Wat is EHBO?
EHBO houdt meer in dan wonden verbinden en pleisters plakken. In dit hoofdstuk leer je meer over de betekenis van EHBO en de verschillen tussen het verlenen van eerste hulp bij een baby, kind en volwassene.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
De letters EHBO
Grote en kleine letsels
Reacties van baby’s en kinderen op ongelukjes

2. De 4 stappen van EHBO
In een noodsituatie ontstaat er vaak chaos. De 4 stappen van EHBO zijn daarom zo fijn. Ze geven overzicht en waarborgen je veiligheid. In dit hoofdstuk leer je wat deze 4 stappen inhouden.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Rautekgreep
Controle ademhaling
Stabiele zijligging
Zorgen voor veiligheid
Beoordelen toestand slachtoffer
Hulp inschakelen


3. Reanimatie
Een kind kan een circulatiestilstand hebben na bijvoorbeeld een verdrinking. In dit hoofdstuk leer je meer over reanimeren en het gebruik van een AED.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Reanimatie
Circulatie
Stappen van reanimatie
Borstcompressies en verdere reanimatie
De AED en het gebruik ervan
 
4. Verslikking en verstikking
Een verslikking of een verstikking kan ieder kind gebeuren. Als gastouder is het belangrijk als je weet wat je dan moet doen. Dat leer je in dit hoofdstuk.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Buikstoten
Slag tussen de schouderbladen
Mondinspectie
Bijna-verdrinking


5. Shock
Als een kind een hele heftige bloeding heeft, dan is hij of zij in levensgevaar. Een kind kan in shock raken. Het is belangrijk dat je snel en juist weet te handelen in zo’n situatie.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Oorzaken van een shock
Symptomen van een shock
Eerste hulp verlenen


6. Bloedingen
Een kind krijgt vaak te maken met wondjes. Vaak is dit heel onschuldig, zoals een schaafwond. Alleen het kan ook ernstiger uitpakken. In dit hoofdstuk leer je wat je moet doen bij kleine en ernstige bloedingen.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Soorten bloedingen
Dekverband
Snelverband
Drukverband

7. Brandwonden
Er zijn verschillende manieren waarop een baby of kind een brandwond kan oplopen. Helaas zijn kinderen hier vaak de dupe van. Kinderen ontdekken de wereld en dit gaat wel eens mis. Denk aan een glas thee dat van een lage tafel wordt gegooid of kleine vingertjes die in het stopcontact komen. In dit hoofdstuk leer je meer over brandwonden.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Ernst van een brandwond
Soorten brandwonden
Symptomen
Eerste hulp bij brandwonden

8. Letsel aan botten, spieren en gewrichten
Kinderen zijn vaak kleine brokkenpiloten. Letsels aan botten, spieren en gewrichten komen met enige regelmaat voor bij de kinderen. Daarom is het fijn als je als gastouder weet hoe je daarmee om moet gaan, en dat leer je in dit hoofdstuk.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Letsel aan botten, zoals een botbreuk
Kneuzing of verstuiking
Letsel aan spieren, zoals een spierscheur
Letsel aan gewrichten, zoals een ontwrichting

9. Letsel aan hoofd, hersenen en wervels
Letsel aan het hoofd, de hersenen of wervels kunnen heel ernstig zijn. Daarom leer je in dit hoofdstuk wat je als gastouder moet doen in zo’n situatie.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Letsel aan het hoofd, zoals een buil
Letsel aan de hersenen, zoals een kneuzing
Letsel aan de wervels

10. Letsel in het gezicht
Het gezicht is iets om heel voorzichtig mee te zijn. De mond, de ogen, de oren en de neus zijn kwetsbaar en een letsel is algauw opgelopen. In dit hoofdstuk leer je meer over allerlei soorten letsels in het gezicht.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Vreemd voorwerp in het oor of de neus
Bloedneus
Tand door de lip
Vuiltje in het oog
Gebroken tand
Loszittende tand

11. Vergiftiging
In een klein onoplettend moment kan het al mis gaan. Een kind eet een giftige bes uit de tuin of neemt een slok schoonmaakmiddel. Het is als gastouder belangrijk dat je weet wat je in zo’n geval moet doen en hoe je een vergiftiging herkent. Dat leer je in dit hoofdstuk.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Vergiftiging herkennen
Vergiftiging via de luchtwegen
Vergiftiging via de mond
Vergiftiging via de huid of ogen

12. Ernstige allergie
Kinderen kunnen best veel allergieën hebben. Denk aan een pinda-allergie of een allergie voor lactose (zoals koemelk). Als gastouder is het goed om op de hoogte te zijn van de soorten allergieën en te weten wat je moet doen in geval van nood. In dit hoofdstuk leer je meer over de ernstige allergie: de anafylactische shock.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Kenmerken ernstige allergie
Gebruik van adrenaline auto-injector
Eerste hulp bij anafylactische shock

13. Koorts en koortsstuipen
Iedereen krijgt wel eens koorts, ook kinderen. Alleen kinderen kunnen ook nog koortsstuipen krijgen en dat kan best eng zijn als je niet weet wat dat is en als je niet weet hoe je moet handelen. Daarom leer je in dit hoofdstuk meer over het verlenen van eerste hulp bij koorts en koortsstuipen.
Dit zijn onderwerpen die onder andere behandeld worden:
Koorts
Kenmerken van koorts
Koortsstuipen
Wat te doen bij koortsstuipen

Beoordeling (5)

5
5
4
3
2
1
H. Steinberg
4 jaar geleden
Zeer kundig uitgelegd.
Karin van der Heijden
4 jaar geleden
Goede ervaring met regelmatig tips en aandachtspunten.
Kim
5 jaar geleden
Ik heb de cursus als heel goed ervaren. Vooral de praktijksessie was heel leerzaam.
Hetty
5 jaar geleden
Fijn om in eigen tempo te kunnen leren.
Wim T.
5 jaar geleden
Een duidelijk verhaal en een hele gebruiksvriendelijke online theorie. Een echte aanrader.