- Eerste hulp bij ongevallen.
- Voorkomen en bestrijden van brand.
- Alarmeren en evacueren van medewerkers en andere aanwezigen in geval van nood.
Wie is verantwoordelijk voor BHV?
De werkgever is verplicht om de bhv goed te regelen. Hoe dit moet, hangt onder meer af van de aard en omvang van de organisatie (bekijk hier het artikel: Hoe organiseer ik goede BHV en EHBO). De or/pvt heeft instemmingsrecht over de organisatie van de bhv. In organisaties met minder dan 10 werknemers moet de werkgever overleggen met de werknemers. Voor het beoordelen van de situatie op het gebied van bhv kun je de Risicomonitor gebruiken.
Wie voert uit?
De organisatie van de bhv is niet overdraagbaar aan de bhv'ers. De uitvoering van de bhv is wél overdraagbaar. Bij een calamiteit, zoals een brand of ongeval, verlenen de bhv'ers snel en doeltreffend hulp, totdat de professionele hulpverleners hun taken overnemen. De werkgever wijst de taken van de bhv'ers toe aan de werknemers. Zij krijgen daarvoor een opleiding en voeren bij calamiteiten het bedrijfsnoodplan uit. In kleine organisaties kan de werkgever zelf de bhv'er zijn. Eén van de collega's is dan zijn vervanger bij afwezigheid.
Rol werknemers
De werknemers moeten de aanwijzingen van de bhv'ers opvolgen. Ook moeten ze gevaarlijke situaties melden aan hun leidinggevende of de bhv'er. Enkele voorbeelden:
- Vluchtwegen zijn geblokkeerd of niet goed gemarkeerd.
- Medewerkers weten niet wat ze moeten doen bij calamiteiten.
- Er zijn geen blusmiddelen en EHBO-materialen beschikbaar.
- Noodnummers zijn niet bekend.
Rol preventiemedewerker BHV
De preventiemedewerker adviseert over veiligheid en gezondheid en dus ook over bhv. De preventiemedewerker kan en mag ook bhv'er zijn, maar dat hoeft niet.
Wetgeving rondom BHV
In de Arbowet vind je globale aanwijzingen voor de organisatie van bhv. Voorschriften over brandveiligheid vind je in het Bouwbesluit en het besluit Brandveiligheid. Meer weten? Kijk dan op www.wetten.nl en zoek in de Arbowet op 'bedrijfshulpverlening'.