Een koortsstuip bij je kind: je hoopt dat je het nooit hoeft mee te maken, maar helaas kun je er niks aan doen om een koortsstuip te voorkomen. Koortsstuipen komen het vaakst voor bij jonge kinderen van 6 maanden tot 6 jaar oud.
Koortsstuip in het kort
Een kind kan helemaal verstijven wanneer het koorts krijgt, dan gaan de benen en de armen schokken. Deze schokken kunnen tot 15 minuten duren. Meestal is het kind na ongeveer een uur vanaf het begin van de koortsstuip weer aanspreekbaar. Het is altijd even schrikken voor de ouders, maar een gewone koortsstuip zal de hersenen van je kind niet beschadigen.
Met deze 5 adviezen zorgt Livis ervoor dat je voorbereid bent op een koortsstuip. Lees snel verder.
#1. Probeer rustig te blijven
Het is natuurlijk een open deur, maar wel heel relevant voor deze situatie. Niemand heeft er iets aan wanneer dit niet het geval is. Wanneer je rustig blijft kun je je kind op de beste manier eerste hulp bieden.
#2. Maak de mond leeg
Het kan op elk moment gebeuren en het kan net zo zijn dat je kind iets in zijn of haar mondje heeft. Voel met je vingers of er iets in de mond zit en zorg ervoor dat je kind vrij kan ademen.
#3. Leg je kind op de zij
In navolging op het goed kunnen ademen, kun je het kind het beste op zijn of haar zij leggen. Op deze manier is de kans op verslikken het kleinst.
#4. Kijk waar het kind de meeste trekkingen heeft
Heeft je kind trekkingen aan een arm of een been of juist aan beide armen of benen? Dit zal de huisarts je vragen, dus dan kun je maar het beste voorbereid zijn.
#5. Bel de huisarts
Ook al is het schokken gestopt, bel de huisarts. Deze kan advies geven over de koortsstuip en kan verder onderzoek doen wanneer dit nodig blijkt te zijn.
Wil je weten hoe jij je kind het beste kunt helpen in onvoorspelbare situaties? Volg dan de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen. Op deze manier ben je op veel situaties voorbereid. En wist je trouwens dat 80% van de zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis volledig vergoedt?