Wat zijn de verschillen tussen een hartinfarct en een hartaanval? Hoe herken je eigenlijk een hartinfarct en wat kan je doen om het risico hierop verkleinen? Weet jij wat je moet doen als er iemand in jouw omgeving een hartinfarct heeft? Weet jij welke symptomen te zien zijn mocht dit gebeuren? Deze blog gaat in op bovenstaande vragen die jij kan hebben over een hartinfarct.
Wat zijn de verschillen tussen een hartinfarct en een hartaanval?
Een hartinfarct en een hartaanval zijn vrijwel hetzelfde. Wel is het zo dat bij een hartinfarct het slachtoffer buiten bewustzijn raakt en een (normale) ademhaling kan hierbij ook stoppen. Daarom is het belangrijk om in het geval van een hartinfarct snel te kunnen handelen. Bij een hartaanval kan het daarentegen zijn dat de patiënt nog wel bij bewustzijn is. Iedereen kan leren handelen bij een hartinfarct of hartaanval, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je de symptomen het beste kunt herkennen en dat je precies weet wat je moet doen. Wil je meer weten over het hart; lees hier dan acht feitjes over het hart.
Hoe herken je een hartinfarct en welke symptomen horen hierbij?
Een hartinfarct ontstaat door een vernauwing van een bloedvat rond het hart. Dit zorgt ervoor dat de toevoer van het bloed naar een deel van het hart stopt, waardoor dat deel geen zuurstof meer krijgt. Bij onderstaande klachten is het belangrijk om direct 112 te bellen, hoe sneller er wordt gehandeld, hoe sneller het bloedvat weer zuurstof kan afgeven waardoor het hart weer naar behoren zal werken. Daarnaast kan het belangrijk zijn om te weten waar er bij jou in de buurt een AED aanwezig, lees daar meer over in deze blog.
Duidelijke symptomen die horen bij een hartinfarct zijn:
- Een drukkende pijn op de borst
- Pijn die uitstraalt naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek
- Transpireren
- Misselijkheid en/of braken
Minder duidelijke symptomen bij een hartinfarct zijn:
Een hartinfarct kan ook gepaard gaan met minder duidelijke symptomen, die voornamelijk voorkomen bij vrouwen, ouderen en diabetespatiënten. Let hier vooral op de volgende klachten.
- Geen pijn op de borst, maar wel pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen
- Kortademigheid
- Extreme vermoeidheid
- Duizeligheid
- Onrustig gevoel of gevoelens van angst
- Snelle ademhaling
Hoe kan je het risico verkleinen om een hartinfarct te krijgen?
Hoewel sommige risicofactoren niet te beïnvloeden zijn, heeft de kans op een hartinfarct deels te maken met je leefstijl. Daarom is het goed om te weten welke risicofactoren de kans op een hartinfarct kunnen versnellen, of juist verkleinen. De volgende factoren kunnen namelijk de vernauwing van de bloedvaten versnellen: roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, diabetes en langdurige stress. Zo kan je dus al veel doen met een gezonde levensstijl waarbij je let op genoeg bewegen, gezond eten en de kans op stress te vermindert door veel te ontspannen. Lees hier meer over circulatiestilstand bij volwassen en wat je kunt doen om dit risico te verkleinen.
Wat moet je doen als er iemand in jouw buurt een hartinfarct heeft?
Het doel van onze cursussen is het vergroten van de zelfredzaamheid en het vertrouwen in het handelen in nood van de Nederlandse bevolking. Iedereen kan acuut levensreddend handelen, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leren wij jou in de cursus Reanimeren bij Volwassen via online theorie en een praktijksessie alles over reanimeren, het gebruik van een AED en het handelen bij verstikking of verslikking. Lees een ervaringsverhaal van Esther, die door een gevolgde cursus bij Livis het leven van haar kindje kon redden.
Klaar om te leren? Neem dan een kijkje op onze website voor het overzicht van alle cursussen die wij aanbieden. Meld je vandaag nog aan om de kennis op te kunnen doen die jou gaat helpen bij het reanimeren en die jou zelfredzamer gaan maken in geval van nood.
Bron: Hartstichting