Brandwonden voorkomen bij kinderen

Categorie:
Tips
Tags:
Tips Brandwonden Kinderen
Leestijd: 3 min

In het geval van brandwonden is het spreekwoord voorkomen is beter dan genezen echt van belang. Vooral jonge kinderen zijn onberekenbaar en een ongeluk is dan zo gebeurd. Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwondenstichting komt naar voren dat baby's en peuters vaker ernstige brandwonden oplopen in vergelijking tot andere leeftijdsgroepen. 

Wanneer een kind een half jaar is nemen de risico’s toe. Tussen de 12 en de 18 maanden blijken kinderen het meeste risico te lopen op brandwonden. Zorg er daarom altijd voor dat je huis en je omgeving veilig zijn. 

Oorzaak van de meeste brandwonden? 

# Verbranding door hete vloeistoffen, bijvoorbeeld hete thee, soep of lekkende kruiken.
# Verbrandingen door vlammen door brand of het vlamvatten van kleding bij brandende gebouwen, een steekvlam uit de barbecue of door open vuur.
# Hete stoom, die ingeademd wordt.
# Elektriciteitsongevallen, met als gevolg brandwonden.
# Contactverbrandingen door een strijkijzer of kookplaat of andere hete voorwerpen.
# Chemische stoffen die de huid ernstig kunnen verbranden.
# Meer dan 30 seconden rook inademen kan al tot ernstige longbeschadiging leiden.

Wat te doen bij brandwonden?

Weet je wat je moet doen bij brandwonden? Nee? Een goede regel voor je om te onthouden gaat als volgt: 'Water en de rest komt later'. Let op dat je koelt met lauw zacht stromend water. Afhankelijk van de ernst van de brandwond kun je zelf handelen of moet je 1-1-2 bellen.

5 tips om brandwonden bij kinderen te voorkomen

1. Pas op met hete koffie of thee. Een kind kan er snel bij en een kopje stoot je zo om. Zorg ervoor dat je een kopje altijd in het midden van de tafel neerzet om ongelukken te voorkomen.
2. Gebruik bij het koken altijd de achterste pitten van de kookplaat. Op deze manier kan je kind er veel minder makkelijk bij.
3. Plaats apparaten die heet kunnen worden altijd achteraan op het aanrecht.
4. Aanstekers en lucifers altijd buiten het bereik van kinderen houden. Zij kunnen niet het gevaar inschatten wanneer iets in de brand vliegt.
5. Gebruik kruiken alleen om het bed voor te verwarmen en niet wanneer een baby in bed ligt. Is dit toch noodzakelijk, raadpleeg dan altijd een professional zoals een huisarts, kraamverzorgende of verloskundige.

Onderschat een brandwond nooit!

Een verbranding van 5% van het huidoppervlak van een kind kan bijvoorbeeld al een levensbedreigende situatie opleveren. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de huisarts. Bij ernstige verbranding bel je onmiddellijk 1-1-2.

Weet jij wat te doen bij eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden? Livis helpt je om op de juiste wijze te handelen. Tijdens onze cursus EHBO bij Baby's en Kinderen komt alles over brandwonden aan bod. Geef je van vandaag nog op voor dezes cursus!

Bron: www.brandwondenzorg.nl