De 5 meest gestelde vragen over krentenbaard

Categorie:
tips
Tags:
krentenbaard Kinderen kinderziekten Tips

Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een vervelende ontsteking om te hebben. Het is niet alleen besmettelijk, het ziet er vaak ook heel onappetijtelijk uit. Weet jij hoe je krentenbaard het beste kunt behandelen en wat je kunt doen als je baby onverhoopt krentenbaard krijgt? Livis helpt je graag op weg. Lees snel het antwoord op de meest gestelde vragen bij krentenbaard. 

1. Hoe besmettelijk is krentenbaard?

Het vocht dat in de blaasjes zit is ontzettend besmettelijk. Zodra dit wordt ingeademd kan er besmetting plaatsvinden. Daarom is het heel erg belangrijk om op je persoonlijke hygiëne te letten wanneer jij of één van je kinderen krentenbaard heeft. 

2. Hoe kun je krentenbaard het beste behandelen?

Het is heel verleidelijk om te krabben, maar het is van belang dat je de wonden met rust laat. Houd je nagels kort en probeer niet te krabben. Was je lichaam daarnaast goed met zeep en zorg ervoor dat je de dingen die je het meest aanraakt in huis (trapleuning, deurkrukken etcetera) de gehele periode goed reinigt. 

3. Wat te doen met krentenbaard bij baby’s?

Niets is vervelender dan een ontsteking bij een baby. Het afweersysteem van een baby is nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor ze ontvankelijker zijn voor kinderziektes. Meestal gaat krentenbaard binnen een aantal weken vanzelf over. Ook bij baby’s is hygiëne belangrijk. Houd de nagels kort en was je baby minstens één keer per dag goed met zeep. Heb je meerdere kinderen? Laat ze dan in deze periode niet samen in bad gaan. Wil je graag advies over de behandeling, neem contact op met je huisarts.

4. Hoe behandel je krentenbaard bij volwassenen?

Krentenbaard is echt een kinderziekte en komt het vaakst voor bij kinderen onder de 12 jaar. Het kan altijd voorkomen dat je het als volwassenen ook krijgt. Bij zowel kinderen als volwassenen is de behandeling hetzelfde. 

5. Is krentenbaard gevaarlijk wanneer je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent is het altijd spannend wanneer je een ontsteking krijgt. Krentenbaard is niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap voor jou of je ongeboren kind. Mocht je je zorgen maken, neem dan altijd contact op met je huisarts voor advies.

Wil jij meer weten over de meest voorkomende kinderziekten? Volg dan nu de online cursus ‘Herken Kinderziekten’. Hier leer je meer over veel voorkomende kinderziekten en op welke manier jij ze kunt herkennen en behandelen. Wil je meer weten over krentenbaard? Lees dan ook ons artikel ‘Wat te doen bij Krentenbaard’.