Dit zijn de meest gestelde vragen over waterpokken

Categorie:
Tips
Tags:
Tips Kinderen Waterpokken
Leestijd: 2 min

Vroeg of laat krijgt iedereen een keer met waterpokken te maken. Daarom van Livis voor jou: de antwoorden op de meest gestelde vragen over waterpokken. Lees snel verder!

De meest gestelde vragen over waterpokken 

Vraag 1: Komen waterpokken ook bij baby’s voor?

Waterpokken kan ook voorkomen bij baby’s. Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus, ook de allerkleinsten kunnen dit virus oplopen. Is je baby jonger dan 3 maanden oud en krijgt je kindje waterpokken? Raadpleeg dan je huisarts voor advies. 

Vraag 2: Is waterpokken besmettelijk?

Waterpokken is zeer besmettelijk. Het virus zit in je keel en in je neus en door te hoesten, praten en niezen kun je het virus verspreiden. Heb je eenmaal waterpokken gehad, dan heeft je lichaam antistoffen aangemaakt en zul je het niet nog een keer krijgen. 

Vraag 3: Kunnen volwassenen waterpokken krijgen?

95% van de mensen krijgt waterpokken als ze kind zijn. Er bestaat dus een kleine kans dat je als volwassene waterpokken krijgt. Let wel, je kunt dus alleen waterpokken krijgen als je het nog niet eerder hebt gehad.  

Vraag 4: Hoe herken je beginnende waterpokken?

Beginnende waterpokken zijn gemakkelijk te herkennen, het zijn kleine rode vlekjes op de huid. Al snel worden het er meer en na een paar dagen veranderen ze in blaasjes. 

Vraag 5: Kun je zwemmen als je waterpokken hebt?

Als je waterpokken hebt, kun je beter niet gaan zwemmen. Het warme water verergert niet alleen de jeuk, ook kan het zwemwater er voor zorgen dat de wondjes gaan ontsteken. Zijn de waterpokken ingedroogd? Dan kun je wel het zwembad in. 

Vraag 6: Hoe lang duurt waterpokken?

De duur van waterpokken verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld duren de klachten ongeveer tien dagen. 

Vraag 7: Wat moet je doen bij ontstoken waterpokken?

Is er sprake van ontstoken waterpokken? Neem dan zeker even contact op met de huisarts voor advies. 


Wil je meer weten over waterpokken? Lees dan ook ons artikel ‘Waterpokken, wat nu? of volg onze online cursus ‘Herken Kinderziekten’.