Je lijkt het steeds vaker te horen, iemand in je omgeving heeft een tekenbeet opgelopen. En hoewel een tekenbeet op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt, kan het toch zeker vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. In dit artikel vertellen we je daarom graag wat een teek is, wat je kunt doen om een tekenbeet te voorkomen en wat je kan doen wanneer je onverhoopt toch een tekenbeet hebt opgelopen. Lees snel verder!
Wat is een teek?
Maar laten we eerst stilstaan bij de teek, want wat is het precies? Een teek is een geleedpotige die lijkt op een spin. Je vindt teken in bossen, maar ook in tuinen komen ze steeds vaker voor. Teken houden niet alleen van dode bladeren die bij bomen en struiken te vinden zijn, maar ook van hoog en schaduwrijk gras. In Nederland is gemiddeld 20% van de teken besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt*.
Hoe kun je een tekenbeet voorkomen?
Bij een tekenbeet bijt de teek zich vast in je huid om bloed op te zuigen. Om te voorkomen dat teken met je huid in contact komen, kun je het beste kleding dragen die het hele lichaam bedekt wanneer je in een omgeving komt waar de teek leeft. Het kan dan ook zeker geen kwaad om je sokken bijvoorbeeld over je broek te trekken. Daarnaast is het raadzaam om gewoon op de paden te blijven lopen en je regelmatig in te smeren met Deet. Ben je in een bosrijke omgeving geweest? Controleer dan niet alleen jezelf, maar ook je kinderen en eventuele huisdieren op teken. Kijk ook goed achter de oren, onder oksels, in knieholtes en in de lies. Dit zijn plekjes waar teken graag zitten.
Een teek verwijderen: hoe doe je dat?
Als je een teek in je huid hebt ontdekt, is het zaak om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Je kunt hiervoor een tekentang gebruiken, maar ook een tekenkaart. Omdat er verschillende teken-verwijderaars verkrijgbaar zijn, is het belangrijk dat je goed de gebruiksaanwijzing leest. Bekijk na het verwijderen of er geen restjes teek zijn achtergebleven in de huid, want deze restjes kunnen namelijk nog voor ontstekingen zorgen. In dat geval kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Als de teek goed is verwijderd, desinfecteer je de wond met alcohol en kun je de datum van de beet noteren. Blijf het wondje controleren op het ontstaan van een rode kring of plek. Krijg je dit? Neem ook dan contact op met je huisarts.
Wil je meer weten over beten en steken? Volg dan onze cursus EHBO bij Volwassenen waarin onder andere insectenbeten en steken worden behandeld.
*Bron: tekenradar.nl.