Help, hoofdluis! Deze kriebelende beestjes zijn niet gevaarlijk, maar kunnen voor behoorlijk wat jeuk en ongemak zorgen. Livis vertelt je graag wat hoofdluis is, wat je kan doen bij hoofdluis en hoe je hoofdluis kunt voorkomen. Lees snel verder!
Wat is hoofdluis?
Hoofdluizen zijn kleine insecten die leven van mensenbloed. Ze hebben een voorkeur voor warme en behaarde plekjes op het hoofd. Luizen verspreiden zich snel en lopen van hoofd naar hoofd, springen doen ze niet. Vooral op plekken waar veel kinderen zijn, zoals scholen en crèches, komt hoofdluis voor. Heb je kinderen? Je doet er goed aan de haartjes maandelijks te controleren op luizen en neten, dit zijn de eitjes van de luizen.
Wat te doen bij hoofdluis?
Heb je hoofdluis geconstateerd? Dit kun je doen:
Kammen!
Met een speciale luizen-en netenkam kun je beestjes uit de haren kammen. Kam dichtbij de hoofdhuid en gebruik een wit vel papier of de wasbak als ondergrond. Je kunt de luizen en neten dan goed zien als ze uit de haren vallen. Kam zeker twee weken lang, want de eitjes die de luizen leggen komen na 10 dagen uit.
Verwijder hardnekkige neten met je nagels
Neten zijn soms iets lastiger te verwijderen omdat ze vastgeplakt zitten aan het haar. Je kunt je nagels gebruiken om de neten los te maken, of het metalen gedeelte van de luizen-en netenkam. Werkt dit niet? Probeer dan een watje met azijn.
Gebruik speciale shampoo of lotion
Wist je dat er ook speciale middeltjes te koop zijn bij de drogist om luizen te verhelpen? Vraag altijd even om advies, zodat je zeker weet dat je het juiste middeltje koopt.
Hoe kun je hoofdluis voorkomen?
Hoofdluis heeft weinig te maken met hygiene. Schone haren geven dus geen garantie voor een luis-vrij hoofdje. Controleer de haren daarom regelmatig. Mocht er sprake zijn van hoofdluis, dan ben je er in ieder geval vroeg bij!