Een wespensteek is niet alleen erg pijnlijk, in sommige gevallen kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Wil jij weten wat je moet doen als je door een wesp gestoken bent? Lees dan snel verder!
Waarom steekt een wesp?
Een wesp zal je vooral steken als hij zich bedreigd voelt of hongerig is. Mocht er een wesp bij je in de buurt vliegen, probeer dan vooral om niet te wapperen of slaan met je handen en armen. Blijf kalm, dan is de kans dat je gestoken wordt het kleinst.
Wat gebeurt er als je door een wesp gestoken wordt?
Als je door een wesp gestoken wordt, laat de wesp een giftige stof achter in je lichaam. Veel mensen ervaren een gemene pijn bij het steken. De huid rondom de prik wordt vaak rood en zwelt op. Omdat de angel van de wesp geen weerhaakjes heeft, kun je meerdere malen gestoken worden door dezelfde wesp.
Een wespensteek: wat nu?
Mocht je door een wesp gestoken worden, dan kun je de volgende dingen doen:
# Zit de angel nog in de huid? Probeer de angel dan te verwijderen.
# Koel de plaats van de steek met bijvoorbeeld een nat washandje.
# Je kunt een zalfje met Aloë Vera gebruiken om de huidirritatie te verminderen.
# Ben je in je mond of keel gestoken? Zuig dan op een ijsklontje om een zwelling tegen te gaan en laat 112 bellen. Een zwelling kan namelijk leiden tot benauwdheid.
# Is er sprake van een allergische reactie? Neem ook dan zo snel mogelijk contact op met 112.
Wat gebeurt er bij een heftige reactie op een wespensteek?
Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken. De reactie op de prik is dan veel heftiger dan bij andere mensen en de prik kan in dit geval zelfs levensgevaarlijk zijn. Iemand met een allergische reactie krijgt uitslag, heftige roodheid rondom de steek, een zwelling, benauwdheid en kan zelfs in een shocktoestand raken. Waarschuw de hulpdiensten altijd zo snel mogelijk als je een allergische reactie vermoedt.
Wil je meer leren over steken en beten? Dan is onze cursus EHBO bij Volwassenen iets voor jou! Hier komen meerdere insectenbeten, zoals de tekenbeet, aan bod. En wist je dat meer dan 80% van de zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt?