Hitte en ouderen: niet per se de beste combinatie. Ouderen hebben vaak minder dorst en transpireren ook minder dan jongere mensen. Dit kan niet alleen oververhitting, maar ook uitdroging tot gevolg hebben. Livis zet daarom 5 tips voor ouderen op een rijtje om de hitte beter te kunnen verdragen.
5 tips om uitdroging en oververhitting bij ouderen te voorkomen
#1. Drink voldoende
Weliswaar een inkopper, maar voldoende drinken is heel belangrijk. Per dag heeft het lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Voor de afwisseling kun je natuurlijk ook kiezen voor een kopje thee, bouillon, vruchtensap of een waterijsje. Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende eet en zout binnen krijgt. Zorg je voor een ouder iemand? Bied dan ieder uur een bekertje drinken aan.
#2. Doe rustig aan
Probeer om zo rustig mogelijk aan te doen bij hoge buitentemperaturen. De zon is het heetst tussen 12.00 en 16.00 uur, blijf dan lekker binnen als je de deur niet uit hoeft en onderneem zo min mogelijk.
#3. Draag luchtige kleding
Ook het dragen van luchtige kleding kan zorgen voor verkoeling. Kies daarom voor kleding die is gemaakt van katoen of linnen en draag een zonnebril en hoedje wanneer je naar buiten gaat.
#4. Zorg voor een koel huis
In huis kunnen de temperaturen soms flink oplopen. Om er toch voor zorgen dat het binnen lekker koel is, kun je verschillende maatregelen nemen. Houd overdag bijvoorbeeld de ramen en gordijnen dicht en zet de ramen 's nachts open. Ook een ventilator, airconditioning en zonwering kunnen zorgen voor een koel huis.
#5. Afkoelen maar!
Toe aan een moment van verkoeling? Neem dan een lauwe douche of bad, leg een natte handdoek of washandje op het hoofd of maak met een teil een voetenbadje.
Heb je een vermoeden van oververhitting of uitdroging of zijn er andere klachten? Raadpleeg dan een huisarts voor advies.