Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Categorie:
Tips
Tags:
Tips Stabiele zijligging
Leestijd: 3 min

Een stabiele zijligging kan van levensbelang zijn wanneer een slachtoffer bewusteloos raakt. Je hebt er vast al eens eerder over gehoord, maar kun je hem ook zelf toepassen op het moment suprême? Livis legt je uit wat een stabiele zijligging precies is en hoe je in 5 stappen het best kunt handelen. Lees snel verder! 

Wat is een stabiele zijligging?

Het is een eerste hulp techniek die je toepast wanneer iemand buiten bewustzijn is geraakt.
Er is altijd het gevaar dat de tong verslapt en dat als gevolg van de verslapping de spieren in de keelholte zakken en de luchtwegen blokkeren. Ook kan het slachtoffer stikken in braaksel, bloed of vocht in de mond. Door iemand stabiel op zijn of haar zij te leggen, kun je dit voorkomen. 

Hoe pas je stabiele zijligging toe? 

  1. Kniel neer naast het slachtoffer en strek de benen. Als hij/zij een bril draagt, zorg ervoor dat je deze af doet
  2. Pak de arm van het slachtoffer. Leg de dichtstbijzijnde in een rechte hoek met het lichaam.
  3. Houd de handrug van de andere arm tegen de wang. Buig de andere arm over de borst en leg deze met de handrug tegen de wang van het slachtoffer. Houd deze hand vast.
  4. Pak het been en draai het slachtoffer. Je hebt de andere hand vrij om de knie van het verst liggende been te buigen, terwijl de voet op de grond blijft. Trek het gebogen been naar je toe, terwijl je de hand van het slachtoffer tegen zijn wang houdt. De heup en de knie van het bovenste been moeten in een rechte hoek liggen. Zorg dat de elleboog de grond raakt.
  5. Houd de luchtweg vrij en blijf de ademhaling controleren. Controleer tenminste elke minuut de ademhaling door te kijken, te luisteren en te voelen. Als je je vingers gespreid op iemands borst en rug legt, kun je de ademhaling goed voelen. Controleer 10 seconden lang.

Wil je in de praktijk leren hoe je iemands bewustzijn kunt controleren? Tijdens de cursus ‘EHBO voor Volwassenen’ leer je hoe je dat het beste kunt doen. Volg de cursus nu bij Livis!

*bron: www.rodekruis.nl