Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Categorie:
Tips
Tags:
Tips Koolmonoxide Koolmonoxidevergiftiging
Leestijd: 3 min

Koolmonoxide, het is een echte sluipmoordenaar. Je proeft, ziet of ruikt het niet. Voor je het weet ben je te grazen genomen door deze gevaarlijke gifstof. Ieder jaar overlijden er mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en gemiddeld belanden 200 mensen per jaar in het ziekenhuis na een vergiftiging door koolmonoxide (bron: Veiligheid).

Zorg dat jij jezelf en anderen kan redden door te weten hoe je koolmonoxide vergiftiging voorkomen moet.

1. Jaarlijkse controle en onderhoud

Laat je installaties zoals geiser, cv-installatie of gaskachel ieder jaar door een installateur controleren. Vaak zit er een sticker op het toestel. Daarmee kan je zien wanneer de laatste controle is geweest. Bij deze jaarlijkse onderhoud is het ook verstandig om te checken of er voldoende ventilatie in jouw huis is.

2. Goede ventilatie

Een goede ventilatie is heel belangrijk, en met name in een ruimte met een open verbrandingstoestel. Nieuwe verse lucht in de ruimte is essentieel, zodat de verbrandingsgassen de ruimte verlaten.

Als een open verbrandingstoestel wordt gebruikt, is het zeer essentieel om allerlei ventilatieopeningen geopend te hebben. Denk hierbij aan roosters en klepramen.

Heeft jouw woning een mechanisch ventilatiesysteem of afzuigkap? Dan is het heel belangrijk dat er verse lucht de kamer bereikt. Zonder voldoende toevoer van verse lucht kan er onderdruk in een ruimte ontstaat. Hierdoor kunnen rookgassen uit een rookkanaal de woning in worden gezogen.

3. Schoorsteen schoonmaken

Laat je schoorsteen eens per jaar helemaal schoonvegen. Met een schone schoorsteen voorkom je verstoppingen in een schoorsteenkanaal en zorg je ook voor een goede afvoer van schadelijke gassen.

4. Koolmonoxidemelder plaatsen

Het herkennen van koolmonoxide gas is vrij lastig. Dit komt omdat het gas niet geurt of kleurt. Daarom is een koolmonoxide melder de uitkomst. Deze melder moet je op plaatsen zoals in de bijsluiter staat aangegeven.

Volg de cursus EHBO bij volwassenen om te kunnen handelen in noodsituaties. Je leert in 2 uur de theorie online thuis en volgt daarna een praktijksessie van 2 uur. Tijdens de praktijksessie oefen je reanimatie en het gebruik van de AED.