Veilig naar school

Categorie:
Tips Veiligheid Kinderen
Tags:
Tips Veiligeheid Kinderen Fietsen verlichting
Leestijd: 3 min

Als ouder wil je een zo’n veilig mogelijke omgeving voor je kind creëren. Het schoolverkeer is vaak druk en zeker nu het eerder donker wordt, moet er extra op gelet worden. Een botsing met een fietser, uitglijden over natte bladeren, een val van de trap op het station. Met name jonge schoolkinderen lopen een groter risico dan veel andere doelgroepen. Met deze 5 tips verhoog je de veiligheid van jouw kind. Lees snel verder.

1. Verken routes eerst zelf

Er zijn vast honderd-en-een routes naar school. Het ene pad loopt langs een drukke weg, de andere fietsroute ligt afgelegen tussen de weilanden en weer een andere route gaat door allerlei steegjes en straatjes. Fiets eerst zelf verschillende routes en kijk welke route het veiligste is voor je kind en let op waar de gevaren kunnen liggen.

2. Leer je kind de route aan

Het verkeer is vaak hectisch en met name in de spitsuren kan het flink druk worden. Je doet er verstandig aan om eerst samen met je kind de fietsroute te oefenen. Onderweg kun jij je kind rustig uitleggen waar hij op moet letten, welke verkeersregels er gelden en waarom het belangrijk is om op veiligheid te letten.

3. Op tijd vertrekken

Het is verleidelijk om zo lang mogelijk uit te slapen en op het laatste moment naar school te speren. Alleen gaat het helaas vaak ten koste van veiligheid. Daarom is het belangrijk dat je kind op tijd vertrekt. Zo kan hij/zij zich volledig focussen op het verkeer.

4. Let op donkere ochtenden en avonden

In de winter wordt het vroeg donker en laat licht. De fietsende leerlingen worden daardoor minder goed zichtbaar. Zorg ervoor dat je kind goed opvalt. Met reflecterende kleding en goed werkende fietslampen zorg je voor veel betere zichtbaarheid op de weg.

5. Herken de dode hoek

Als je zelf auto rijdt ben je gewend om rekening te houden met de dode hoek, maar voor jonge fietsers is dat geen alledaagse zaak. Leg daarom aan je kind goed uit dat een bestuurder een dode hoek heeft en dat hij/zij daarom altijd achter een bus of vrachtwagen moet staan en er niet naast.

In de cursus EHBO bij Baby's en Kinderen wordt onder andere aandacht besteed aan botbreuken, kneuzingen, schaafwonden en andere veelvoorkomende letsels. Wil je de veiligheid van je kind verhogen? Start dan vandaag nog met de cursus.