Een frisse duik in de zee kan zomaar leiden tot pijn aan je voet. Au, die zee-egel op de bodem had je net even gemist! Wat volgt is een pijnlijke steek en afgebroken stekels van de egel die in de huid achterblijven. Wat nu? Lees snel onze tips die je kunnen helpen wanneer je op een zee-egel bent gaan staan.
Waar komen zee-egels voor?
Laten we bij het begin beginnen, want waar komen zee-egels precies voor? Eigelijk vind je deze beestjes overal ter wereld, ook in de Nederlandse wateren komen ze soms voor. Zee-egels houden niet van een sterke golfslag, maar daarentegen wel van gebieden met veel waterplanten, algen of andere kleine zeedieren.
Hoe kun je voorkomen dat je op een zee-egel gaat staan?
Zee-egels zijn niet altijd goed waarneembaar. Ben je op een strand en zie je dat veel mensen waterschoenen dragen? Trek deze schoenen dan zelf ook aan als je het water ingaat. Geen garantie dat je volledig beschermd bent, maar het kan helpen om de ergste schade en pijn te beperken.
Op een zee-egel gaan staan, wat nu?
Ben je onverhoopt toch op een zee-egel gaan staan, dan zijn er gelukkig wat tips die je kunnen helpen om de wond te verzorgen en de pijn te verminderen.
# Spoel de wond af met water en verwijder al het vuil. Ga voorzichtig te werk en zorg ervoor dat de stekels die nog in de huid zitten niet afbreken.
# Vervolgens is het zaak om de stekels te verwijderen. Hier kun je het beste een pincet voor gebruiken.
# Misschien lukt het je niet om alle stekels te verwijderen. In dat geval kun je je voet weken in een badje met azijn. Een doek die gedrenkt is in azijn, voldoet ook.
# Heb je veel pijn? Houd je voet dan ongeveer een half uur in een badje met warm water. Hierna kun je weer overgaan tot een azijnbadje, mochten de stekels nog niet je huid uit zijn. Je kunt beide badjes steeds afwisselen.
# Als je gaat slapen, kun je een doek met azijn om je voet heen binden. Zet het goed vast met folie of tape, zodat het de hele nacht blijft zitten. Meestal verdwijnen de stekels pas na een paar dagen uit de huid. Ontsmet de huid vervolgens goed, zodat je de kans op infecties minimaliseert.
Moet je naar een dokter als je in een zee-egel bent gaan staan?
Als je met je voet in een zee-egel bent gaan staan, hoef je in principe niet naar een dokter. Bezoek de huisarts wel wanneer je andere klachten krijgt, zoals infecties, kortademigheid en pijn bij het ademen. Ook wanneer je stekels in je handen hebt, is het raadzaam om een arts te bezoeken.
Wil je meer weten over eerste hulp bij ongelukken? Volg dan één van onze EHBO-cursussen, bekijk hier het aanbod!