Wat te doen bij een koortsstuip?

Categorie:
Tips
Tags:
Tips koortsstuip Kinderen
Leestijd: 2 min

Koortsstuipen zijn helaas geen zeldzaam fenomeen. Ze treden voornamelijk op bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar oud. Het ziet er angstaanjagend uit, maar het is meestal minder erg dan het eruit ziet.  Wat zijn koortsstuipen en wat kun je het beste doen om ze te behandelen? Lees snel verder om er meer over te weten te komen.  

Wat zijn koortsstuipen? 

De hersenen van een kind kunnen ontregeld raken wanneer de koorts snel oploopt. Dit kan leiden tot een koortsstuip. De kenmerken van een koortsstuip lijken enorm veel op die van een epileptische aanval. Je kind wordt heel stijf of juist enorm slap. De armen en benen gaan heftig schokken door de spiertrekkingen. Het gezicht trekt wit weg. Het meest beangstigde bij een koortsstuip is wanneer de ademhaling even stopt en je kind suf (of weggevallen) is. Deze koortsstuipen kunnen enkele tot 15 minuten duren.

Grote kans dat je kind daarna diep in slaap valt en moeilijk te wekken is. Je kind zal nog enige tijd huilerig en onrustig zijn, maar na een uur is je kind vaak weer helder en aanspreekbaar.

Hoe herken je koortsstuipen?

# Heftige spiertrekking (van armen en benen)
# Wit gezicht
# Ademhaling valt weg

Wat te doen bij koortsstuipen?

Heeft jouw kind een koortsstuip? Je kunt het beste je kind op de zij leggen of op de buik met het hoofd omlaag. Zorg dat je kind niet kan vallen of zich kan stoten of bezeren. Bel vervolgens meteen de huisarts, ook als de koortsstuipen over zijn.

Kan een koortsstuip kwaad?

Doordat het er zo intens uitziet, maken veel ouders zich zorgen om hun kind. Dat is natuurlijk helemaal begrijpelijk. Een gewone koortsstuip zal de hersenen niet beschadigen, ook niet wanneer je kind opnieuw een koortsstuip krijgt. 

Wil je weten hoe jij je kind het beste kunt helpen in onvoorspelbare situaties? Volg dan de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen. Op deze manier ben je op veel situaties voorbereid. En wist je trouwens dat 80% van de zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis volledig vergoedt?